Yvonne E. Kieft,
Beeldend Kunstenaar sinds 2009
lid van Vereniging Amstellandkunst VAK (v.a. 2009).
Werkt daarnaast p/t bij
B.M. Aviation B.V.
Opleiding: Wackers Academie, 1990-1995 Schilderen
Curriculum Vitae: zie cv.

Sinds de start van mijn kunstenaarschap put ik mijn inspiratie uit de natuur: Organische vormen en structuren, het landschap, maar ook het vergankelijke en het vluchtige ervan. Ik schilder voornamelijk met olieverf, dun, in lagen en zoek het schetsmatige en de transparantie in het schilderen zelf. Met een gekozen element ga ik vanuit ‘herinnering’ geheel vrij en onderzoekend te werk. Ik laat me leiden door vorm- (en) en kleur, totdat uit het woekeren en zoeken het uiteindelijke beeld voor mij helder wordt. De indruk van een bloem leidde bijvoorbeeld tot de serie ‘Florale’.

Toeval speelt tevens een rol in mijn werk en heeft mij een andere kunstvorm gebracht: werken met papier, de serie ‘Dynamic Organics’. Er zijn ooit schetsen tussen de planten in mijn tuin beland. Later bleek dat dit papier aan diverse organische processen had blootgestaan. Het was prachtig ‘bewerkt’: in sporen, vormen en transparantie en ten dele geconsumeerd door de slakken.
De fascinatie hierover bracht mij ertoe de dynamiek van dit proces in een eigen compositie uit te gaan drukken. Door mijn tuin vol met papier te leggen en veel geduld te hebben, kwam ik aan meer materiaal; honderden stukjes papier. Uiteindelijk heb ik plexiglas gekozen als ondergrond, in een driedimensionale omlijsting. Diepte, schaduw en beweging van het papier vormen namelijk een essentieel onderdeel van het werk, dat door het (zon-) licht die extra dynamische werking heeft. Tegenwoordig vindt er een soort ‘kruisbestuiving’ plaats; dit proces vormt weer de aanleiding voor het schilderij Traces in my Garden’.