Slotmanifestatie en expositie schilderijen van 13-28 februari 2010 Kerkgebouw Hoger Einde Zuid 22 Ouderkerk aan de Amstel

Slotmanifestatie 13-28 februari 2010

Op 13 februari om 16.00 uur vindt als slotmanifestatie de muzikale opening plaats van de laatste expositie van schilderijen in de voormalige Gereformeerde kerk onder het thema “Water, Lucht en Ruimte”. Deze loopt tot  28 februari en is elke vrijdag, zaterdag en zondag geopend (12.00-18.00 uur). Dit is de allerlaatste activiteit die in het 100 jaar oude kerkgebouw aan het Hoger Einde Zuid 22 (naast de brug over de Amstel) gehouden zal worden. Tijdens de opening zal violist Ephrem Cortvrint improviseren op de geëxposeerde kunstwerken. Omdat het een kerkgebouw betreft willen we naast de culturele functie uiteraard ook stilstaan bij de kerkelijke functie die dit gebouw altijd gehad heeft.  Het thema “Water, Lucht, en Ruimte” biedt daarvoor een symbolische verbinding en betekenis. Daarom zal de huidige predikant van de Amstelkerk, Jos de Heer, de expositie openen, in de aanwezigheid van Frans Hellendall, wethouder cultuur Amstelveen.

De kerk wordt gesloopt, wat blijft dan achter?

Kunstenaar en organisator van deze (slot)manifestatie, Pascale Lefebvre, (uit Frankrijk afkomstig) heeft aan deze vraag een poëtisch beeldend antwoord willen geven: “Water, Lucht en Ruimte”. Daarvoor heeft ze de schilderes Noor Geurts, die een bijzondere band heeft met dit thema, uitgenodigd met de groep kunstenaars die zij begeleidt. Deze groep was afgelopen september voor een workshop onder leiding van Noor in Friesland geweest om aan dit zelfde thema te werken. De schilderijen van Susanne Compier, Mariken Beenders, Yvonne Kieft, Maud Payens, Pascale Lefebvre en van Noor Geurts zelf laten zien hoe inspirerend en bijzonder de samenwerking geweest is.

Op 19 februari om 15.00 uur geeft Violette van der Spek-Chouzenoux een lezing – haar Frans wordt vertaald – over ‘Les couleurs et la France’.

Open atelier. Op de eerste verdieping is het tijdelijke atelier waar Pascale Lefebvre bijna twee jaar gewerkt heeft tijdens de expositie geopend.

De expositie is gekoppeld aan een Slotmanifestatie op zondag 28 februari. Dan wordt (onder voorbehoud) in de kerk een dansslotfeest gegeven (vanaf 19.00 uur) waaraan de Ouderkerkse muziekband ‘Nughter’ meewerkt.

Het is een verkoopexpositie. 10 % van de opbrengst van de verkochte schilderijen wordt door de kunstenaars aan de Stichting Max, ‘Schoon Water voor alle kinderen’ gedoneerd. www.stichtingmax.nl

De vroegere leden van deze kerk zullen samen met de kunstenaars uit de verschillende Amstellandse kunstverenigingen die hier geëxposeerd hebben, afscheid kunnen nemen van hun prachtige historische gebouw dat helaas al geruime tijd aan het verzakken is en daarom niet gespaard kon worden.

Verdere info te verkrijgen bij Pascale Lefebvre, info@pascale.eu

——————————————————————————————————————————————————————————————

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.