Expositie ‘Een VAK apart’ in Van der Togt museum 2 mei-11 juni 2017

De Vereniging Amstelland Kunst (VAK) bestaat 10 jaar! De  jubileum-tentoonstelling  ‘Een VAK apart’ is te zien van 2 mei t/m 11 juni 2017 in Museum Jan van der Togt te Amstelveen. Tevens is er een jubileumboek te koop via www.amstellandkunst.nl/jubileumboek/

De 45 kunstenaars van de Vereniging Amstelland Kunst (VAK) werken in verschillende kunstdisciplines en stijlen in de regio Amstelland met inbegrip van Amsterdam. De VAK is een platform voor kunstenaars dat open staat voor diversiteit in kunstvormen en stimuleert de uitwisseling tussen haar kunstenaars en de verschillende disciplines van de kunsten. Het uitwisselen van inspiratie middels crossover samenwerkingsverbanden aan te gaan en elkaar uit te dagen in het werk en ontwikkeling van het kunstenaarsvak.

Jubileumtentoonstelling
De VAK bestaat 10 jaar en geeft met deze jubileumexpositie een interessant overzicht van het werk van de VAK-kunstenaars. De jubileumexpositie is zeer veelzijdig, met schilderijen, foto’s, sieraden, beelden en keramiek, en de passie waarmee de verschillende kunstenaars hun werk maakten, kenmerkt de gehele expositie.
De leden  organiseren  regelmatig op eigen kracht (verkoop)tentoonstellingen  wat past bij de mentaliteit  van de kunstenaars die stuk voor stuk graag de handen uit de mouwen steken. Dit ligt aan de basis van de oprichting van de VAK 10 jaar geleden, toen het heersende kunstklimaat van bezuinigingen het noodzakelijk maakte om als kunstenaar zelf het initiatief te nemen. De autonomie die de VAK en haar kunstenaars tonen onderstreept de veranderende  rol van de kunstenaar en ook hoe belangrijk initiatieven vandaag de dag voor kunstenaars zijn.
Kruisbestuiving
Bij de VAK staat ontwikkeling van de kunstenaar centraal. Van jonge kunstenaars die zich specialiseren in multimediakunst, tot de zeer ervaren kunstenaars in de meer traditionele disciplines. Dé drijfveer van de vereniging  is  kruisbestuiving.
De vereniging heeft geen eigen onderkomen. Zij vindt juist kracht in het pop-up bestaan en het wisselen van locatie. De locaties voor tentoonstellingen zijn vaak leegstaande gebouwen, die de VAK in korte tijd inricht om haar kunst te laten zien aan een zo breed mogelijk publiek. Soms zelfs maar voor één dag.
Onder de naam ‘denieuwegalerie’ biedt de VAK haar kunstenaars een mogelijkheid om deel te nemen aan grote manifestaties en kunstbeurzen, zoals de Affordable Art Fair (AAF) in Amsterdam.
Een VAK apart
Verdere professionalisering van de vereniging en individuele leden blijft belangrijk. Het aantrekken en balloteren van nieuwe leden krijgt speciale  aandacht. Daarbij wordt de nadruk gelegd op de wisselwerking tussen  kunstenaar, maatschappij en kunst. Het maak proces speelt een even grote rol als het resultaat in het verhaal en de visie van de kunstenaar, maar blijft vaak onderbelicht. Het is de missie van de VAK haar kunstenaars meer ruimte te geven om naar dit verhaal op zoek te gaan. Hiermee wil de VAK een reactie uitlokken bij haar publiek, of nog beter, een wisselwerking tussen de maatschappij en de VAK. Zo raakt niet alleen het publiek betrokken bij de kunstenaar, maar mengt het publiek zich met de kunstenaar, die geïnspireerd raakt. De dialoog die hieruit ontstaat kan de kunstenaar een rijkere, gelaagde voedingsbodem opleveren.
Binnen dit kader worden er nieuwe activiteiten ontplooid voor de VAK-kunstenaars om zich professioneel verder te ontwikkelen. De VAK-kunstenaars  werken niet  alleen samen met musea, curatoren en beurzen, maar gaan ook de connecties aan met hun omgeving. De VAK zoekt daarin naar nieuwe manieren, handreikingen en stimulans  voor de kunstenaar. Zo kan iedere VAK-kunstenaar zich versterken in zijn autonomie, eigen identiteit die gevoed wordt door de omgeving.